Puslespil er en ældgammel aktivitet, som kan dateres tilbage til 1767, hvor John Spilsbury lavede det første af slagsen ved at lægge et verdenskort ovenpå en træplade og save de enkelte lande ud. Det blev brugt til geografiundervisning, hvor børnene kunne lære, hvor landene lå, mens de legede. I dag bliver puslespillet ikke længere brugt til læring, men det er stadig en aktivitet, der holder ? blot med underholdning som fokus.
Siden puslespillet så dagens lys har det været en del af børn og voksnes liv i større eller mindre grad. I perioder er det blevet overhalet af andet legetøj og elektronik. Men puslespillet er ved at vinde indpas igen. På samme måde som brætspil også er blevet yndet underholdning igen, er puslespil også blevet en aktivitet vi søger tilbage til. Og med god grund!
Få ro i hovedet
Efterhånden som forskellig elektronik som telefoner, computere, iPads, spillekonsoller osv. er kommet til at fylde mere og mere i vores liv, får vi mere og mere brug for at finde ro og stresse af. Vi er hele tiden online, vi er hele tiden i kontakt med andre, vi skal hele tiden præstere på den ene eller anden måde. Vi har alle brug for at få ro i hovedet ind imellem, og her er puslespil den oplagte aktivitet. Her kan vi fordybe os og stresse af.
Det er også en god familieaktivitet, da det er noget, vi kan være fælles om. I takt med at vi i stigende grad sidder med hver vores elektroniske apparat, skaber vi en afstand mellem os. Vi kan derfor godt længes tilbage til hyggelige familiestunder, hvor vi samles om en aktivitet.
Styrk din hjerne
Puslespil er ikke blot afslappende tidsfordriv. Der er ingen tvivl om, at det har en afstressende effekt, men samtidig styrker det hjernen på flere måder. Hos børn er det fx med til at forbedre øje-hånd koordination og kognitiv udvikling. Hos både børn og voksne er det med til at styrke tålmodigheden og forbedre hukommelsen og give et større overblik. Hos voksne holder puslespil hjernen aktiv og mindsker dermed risikoen for demenssygdomme.