Barn ser tv

Der gik ikke lang tid fra, at det første fjernsyn var blevet opfundet, og til at der var produceret udsendelser specifikt rettet imod børn. Det giver jo også fantastisk god mening. Børnene er vores alle sammens fremtid, så vi må jo gøre hvad vi kan for, at forme dem på den bedst mulige måde. Ikke alene gør børne TV det muligt for børnene at være underholdt, mens forældrene kan få et pusterum, det giver også mulighed for at lære dem vigtige lektier og værdier på en sjov og inspirerende måde.

Har du nogensinde tænkt over, hvordan de TV programmer du så som barn, har farvet din opfattelse af verden? Da jeg var ung, var det Bamse og Kylling der for alvor fangede min opmærksomhed. Det var her jeg lærte, at man kan slippe afsted med at opføre sig dårligt (Bamse er virkeligt forfærdelig…), men at man typisk skyder sig selv i foden, ved at gøre det. Programmet forberedte mig på den måde på, at der ville være bøller og mobbere derude. Der var plads til dem i verden, og jeg fik en idé om, hvordan de kunne ske at opføre sig. Det tog noget af chokket væk, da jeg startede i skole, og første gang stiftede bekendtskab med disse typer af mennesker. Samtidig kunne jeg trøste mig selv med, at den naturlige balance i verden ville sikre, at deres dårlige opførsel ville betyde at færre døre ville være åbne for dem. Det var nok også med til at sikre, at jeg aldrig skiftede hold og selv blev til en mobber: jeg vidste, at det ikke var en god strategi. Jeg havde set hvordan det gik Bamse, når han kun tænkte på sig selv.

I dag er der flere udsendelser rettet imod børn end nogensinde før. Ikke bare er der uendeligt mange TV kanaler at vælge imellem, der har hver deres sæt af børne-TV programmer, men internettet er også fyldt med producenter. Der bliver lagt flere videoer op på Youtube hver dag, end der er timer i et døgn.

Det betyder altså også, at det er dit ansvar som forælder, at vælge hvad for noget af det, du ønsker skal farve dit barns opfattelse. Det gode er, at du har frit valg på alle hylder. Skal dit barn lære hvordan autoruder fungerer, og hvordan man skifter dem? Jamen så er der helt sikkert et TV program, der kan lære dem om det emne, på en børnevenlig og spændende måde! Det samme gør sig gældende med alt andet. Bare husk selv at se barnet over skulderen med de her programmer, så du ved, hvad det er de lærer af at se det. Det ville være surt pludseligt at opdage, at dit barn har set timevis af materiale, der i sidste ende peger dem i retning af nogle værdier, du slet ikke selv kan stå inde for.