Meget kan man sige om svenskerne, men vi kommer altså ikke udenom, at de kan noget helt særligt når det kommer til at designe biler. Hvis du ikke lige ved det, så er volvo faktisk et Svensk bilmærke. Før du i arrigskab over at have givet dine penge til vores ”ærkerivaler”, så tænk lige over hvad det er, der gør Volvo til så lækker en bil. Det er i høj grad de nordiske værdier, mere end det er noget decideret svensk, der gør bilerne så attraktive.

Det interessante er, at hele verden ser ud til at have fået øjnene op for de ting, vi stort set altid har sat pris på her i norden når det kommer til design. Uanset hvor man rejser hen i verden, så vil man se rigtigt mange Volvo biler på vejene: de er en international succes. Tilbage i 2018 blev Volvo XC40 endda kåret til at være ”Årets Bil” i Europa!

Når man selv er vokset op i et nordisk land, så kan det godt være lidt svært at sætte finger på, hvad det reelt er Volvo gør anderledes end de andre. Vi kigger bare på sådan en bil og tænker, at den endelig gør tingene ”rigtigt” – altså i forhold til vores værdier og den smag, der ligger indbygget i vores kultur og historie. Men hvad for nogle elementer der lige præcis er tale om kan være svært at se, når nu vi bare har fået principperne og koncepterne ind med modermælken. Vi vil dog alligevel gøre et forsøg, med udgangspunkt i vores brede forståelse for design-beslutningerne i biler fra andre lande.

En af de ting Volvo gør rigtigt godt er, at de forstår at fremhæve det essentielle ved at lade alt andet træde i baggrunden. Minimalismen er blevet et modefænomen i hele verden, men det har længe været kernen af den nordiske design-filosofi. Forskellige designere forsøger at implementere den på forskellige måder: nogle gør tingene virkeligt rustikke og simple, mens andre udelukkende implementerer de mest nødvendige dele. Men i en bil giver det ikke rigtigt nogen mening at fjerne brugbare funktioner, bare fordi de ikke er ”essentielle”. Det er altså ikke den rette strategi, og kan godt ses som en misforståelse af det minimalistiske koncept. Det handler ikke om at fjerne så meget som muligt, men derimod om at fremhæve det essentielle og lade resten træde i baggrunden.

Det gør Volvo nok bedre end nogen som helst andre. En Volvo er elegant at se på, og den prøver ikke at ligne andet end det, den er: en flot bil. Men det er ikke sket ved at spare på noget. En moderne Volvo er ligeså fyldt med sikkerhedsfunktioner og moderne teknologi som alle mulige andre biler: men de bliver lagt ind på en måde, så de ikke skriger på opmærksomhed, men gør det de nu skal, uden at gøre opmærksomme på sig selv.